Könyv, egó, entrópia

2019.júl.23.
Írta: entropic Szólj hozzá!

Jennifer Johnston: The Illusionist

illusion.jpgGondolom, kívülről könnyű okosnak lenni, de: abban a pillanatban, hogy a főszereplő Stella figyelmét úgy vonja magára a vonaton a későbbi nemezise, hogy kiveszi a könyvét a kezéből és elkezd neki okoskodni, hogy a sok olvasás rontja a látását, azonnal menekülhetnék tört rám és nagyon akartam, hogy ez a szerencsétlen Stella ne álljon szóba ezzel a Martyn fickóval, mert úgysem lesz jó vége. (Csak hogy tisztázzuk: nem az volt az intő jel, hogy Martyn nem hagyta őt olvasni – hanem az, hogy az ismeretség 0. másodpercében úgy érezte, megmondhatja a csajnak, hogyan kéne viselkednie, és miért nem jó, ahogy most viselkedik. Stella persze hagyja, hogy megmondják neki. Vonzóak tudnak lenni az ilyen megmondós-emberek.)

Azt leszámítva viszont, hogy az uralkodós-bántalmazós jellegű kapcsolatokat (vagy ezekről olvasást) kísérő állandó ideg- és gyomorgörccsel olvastam a regényt (mikor mond/csinál majd megint olyasmit Stella, ami Martynnak nem fog tetszeni? mi lesz Martyn legközelebbi manipulatív húzása? hányszor fogja még Stella elhinni, amikor a Martyn gyerek egy különösen genyó és megalázó megnyilvánulása után könnyek között fogadkozik, hogy de hát én csak azt akarom, hogy boldog legyél?*), regényként nem olyan jó ez a könyv.

Tovább

Cheryl Strayed: Vadon - Wild

wild_1.jpgLáttam a filmet pár éve, amikor a moziban ment, és nagyon tetszett – lehet, hogy a film tényleg jobb volt, de az is lehet, hogy 4-5 évvel ezelőtt vevőbb voltam erre a nagyon-amerikai fajta önsegítő/önkereső-műfajra meg az ilyesmi művekben rejlő egyszerű tanulságokra.

Akárhogy is, a könyv nem jött be. Lapos, semmitmondó, önismétlő, felszínes, és semmit nem tudok meg belőle se a túraösvényről, se Strayed elvileg különlegesen bonyolult lelkéről, fájdalmas sorsáról és csodálatos magára találásáról, miután az anyja halála után szétment az élete.

Ami a túraösvényt illeti: bár van a könyvben térkép, vannak benne helynevek és konkrétumok, úgy érzem, Strayed egyáltalán nem tud a vadonról írni. Az ösvényről letéréseit, stoppolásait, kempinghelyeken táborozásait mind remekül leírja – látom magam előtt a boltocskákat meg pihenőhelyeket az ösvény közelében, és el tudom képzelni, milyen jó érzés lehet egy hét civilizáció-mentesség után újra emberekkel találkozni, bolti limonádét inni, rendes kaját enni, lezuhanyozni.

Tovább

Joanna Rakoff: My Salinger Year

salingeryear.jpgEz a könyv nem Salingerről szól – szerencsére, mert engem nem érdekel sem Salinger magánélete, sem pletykák Salingerről, sem Salinger mint ember.
És nem is egy Salinger-rajongó lánykáról szól, aki azon élvezkedik, hogy közvetetten Salingernek dolgozhat – szerencsére, mert az még a Salinger-pletykálkodásnál is rémesebb lenne.

A fülszöveg ígér történetre emlékeztető dolgokat, úgyhogy olyanokat képzeltem, hogy majd biztos kibontakozik valami dráma pl. abból, hogy Joanna Rakoff – aki a Salingert képviselő irodalmi ügynök asszisztenseként dolgozott kb. egy évig – munkája során többek között azzal foglalatoskodik, hogy a Salingernek küldött rajongói levelekre válaszol.

De ami kibontakozik, az sokkal jobb ennél – egy kedvesen-kaotikus felnövéstörténet, főszerepben – nem, nem Salingerrel, hanem egy olyan lánnyal, aki a szokásos New York-i ifjúművész-álmot követi: egyetem után munkát vállal egy irodalmi ügynökségnél kb. semmi pénzért, verseket ír, háztető-partikat és hipster-kávézókat látogat (csak a 90-es évek közepén még nem hipsternek hívták őket), egy lepattant, fűtetlen házikóban éldegél Brooklynban a csávójával, és próbálja kitalálni, hogyan akar élni.

Tovább

David Sheff: Csodálatos fiú - Beautiful Boy

bboy.jpgSzokás szerint megint nem azon gondolkodtam legtöbbet e könyvet olvasva, amin kellett volna (mármint a konkrét témáján – hogy milyen az egy apa szemszögéből, amikor a szuperokos, csudás és fantasztikus fia hirtelen [?] drogfüggő lesz, majd évekig a rehab-józanság-visszaesés útjait járja), hanem azon, hogy miféle műfaj az a memoár, mik a szabályai, muszáj-e benne mindent leírni, vagy szabad-e kicsit úgy csinálni, mintha fikciós irodalom lenne, és olyasmikre vetemedni, amikre a fikciót író írók jó esetben vetemedni szoktak – pl. kihagyni dolgokat; dramatizálni a történetet; nem leírni mindenkinek a ruházatát meg a kinézetét meg hogy mi volt a kaja a szokásos szerda esti családi vacsorán; és elhinni, hogy az olvasó akkor is vágja és átérzi, miről van szó, ha valami csak – mondjuk – kétszer van leírva, akkor is, ha a valóságban egyébként 86-szor is megtörtént.

És szokás szerint magammal sem értek egyet. Mert pl. megértem, ha egy memoárnak nincs igazán története, amit dramatizálni lehetne. Csak az élet van benne, a szokásos kisebb-nagyobb élet-drámákkal, jó, itt azért elég nagyokkal, és elég durvák lehetnek az élet-drámák önmagukban is, nem utolsósorban azért, mert hiányzik belőlük a dramatizált történetekre jellemző logika, hogy a dolgok okkal történnek. Nem, itt nincs logika vagy ok, és nincs a fejlődésnek vagy pusztulásnak íve, csak úgy lesz és történik, mert az életben úgy vannak a dolgok.

Tovább

Johann Wolfgang Goethe: Az ifjú Werther szenvedései

werther.jpgCinikus kamaszként én is utáltam, naná, ezt az áradó érzelmességet, ezt a rinyát, ezt a végzetességet, ezt a mániát, ezt, hogy ennek a Werther srácnak az élet minden vagy semmi, és nem kellenek neki félmegoldások meg kompromisszumok.

Örülök, hogy azóta már sokkal kevésbé vagyok cinikus.

És bár most meg utálhatnám ezt azért, mert a Werther srác legalább 1600 módon utálatos és ellenszenves és önző és érzelmi zsaroló, mégsem utálom, mert azokat a dolgait viszont, amiket kamaszként utáltam, most nagyon szépnek és igaznak tartom.

Szépnek tartom, amikor valakiből nem lesz megfontolt, nyugodt-szívű Albert, vagy karrierista hivatalnok, vagy akár tündi-bündi Lotte (aki mai szemmel nézve eléggé egy manipulatív, kellemkedő hülyepicsa, azzal a fenenagy ártatlanságával meg angyali jóságával meg édes kis modorával [de nem tudom, érdemes-e őt mai szemmel nézni – gondolom, Lotte nem sokféle viselkedésmódból választhatott]) – hanem lesz belőle egy ilyen végtelenül érzékeny és a világ barátságtalanságát elfogadni képtelen, szentimenti, agyalós balek, akinek csak a teljesség elég és nem enged abból, ami neki az életben a legfontosabb.

Tovább

Michel Faber: A felszín alatt - Under the Skin

undertheskin.jpgMint minden ember, én is a saját tudatom junkie-ja vagyok, meg más emberek tudatának junkie-ja is.

De na, nem milyen jó például, hogy más emberek tudata létrehoz mondjuk olyasmiket, mint a Pulp, a Portishead, meg a Björk? (Vagy mint ez a regény.) Ez engem akkor is lenyűgöz, ha az idegen (emberi) civilizációból idekerült Isserley csajszi számára ezek a szavak úgy hangzanak, mintha állateledel-márkanevek lennének. És végül is azok is, hiszen az ő szemében állatok vagyunk, meg egyébként is állatok vagyunk, vírusként terjedve itten ezen a gondoskodó bolygón, bla-bla.

De ha már állatok, akkor én, hm, egyértelműen csúcsragadozóként tekintek magamra (még ha nem is a saját fajomon belül, csak más fajokhoz képest), és bár tudom-tudom, az állatok (a többi állat) olyan cukik (az axolotl pl. tényleg az), nem okoz nekem álmatlan éjszakákat a gondolat, hogy húst egyek (eszek is).

Tovább

Mark Z. Danielewski: The Fifty Year Sword

fiftysword.jpgGondolom, a House of Leaves-t is lehetne alkalmasint vádolni azzal, hogy meta-maszturbáló bölcsészkedés, de nem vádolom azzal, mert a House of Leaves esetében (bármennyit is értek vagy nem értek belőle) végül mindig úgy érzem, hogy semmi nem öncélú: se a hatmillió lábjegyzet, se a labirintus, se a fura tipográfia, se a cseles narráció, se az egymásba ágyazott történetek, se a függelékek. Mind jelent (vagy legalábbis kifejez) valamit, és mind kell ahhoz, hogy megszülessen a végeredmény: egy őrjítő, szépséges, teljesen egyedi regény, amibe ugyan nem könnyű belemászni, de cserébe soha többet ki nem mászol belőle (vagy a regény nem mászik ki belőled).

Ezzel szemben a Fifty Year Swordot sokszor tényleg meta-maszturbáló bölcsészkedésnek érzem. A történet maga nagyon Danielewski – tele veszteséggel, gyásszal, az elme legeslegmélyét is felkavaró megmagyarázatlan elemekkel – jó történet, tényleg, de szerintem ez még csak nem is egy kisregény, maximum egy novella anyaga.

Tovább

Paolo Bacigalupi: Pump Six and Other Stories

pumpsix.jpgLegkedvencebb kollégámmal mostanában épp a saját irodalmi ízlésünket próbáljuk a másikra erőltetni közös megegyezés és érdeklődés-kifejezés alapján szélesíteni kívánjuk egymás látókörét, vagy ilyesmi (mert ő főleg a sci-fi/fantasy-vonal ismerője, én meg főleg nem), szóval boldogan ajánlgatunk egymásnak mindenfélét. Ez az első, amit az ő ajánlás-listájáról olvastam, és ez pl. tetszett.

Pedig elég nehézkes nekem sokszor belekerülnöm a nem itt és nem kb. most-világokba, és itt se ment mindig könnyen. Azt hiszem, türelmetlen vagyok, és mindig az emberek érdekelnek jobban, nem a környezetük, és nincs kedvem hosszas világépítéseket olvasni (viszont megőrjít, amikor nem tudom, hogy mik az adott hely és idő szabályai).

Bacigalupi viszont elég jól csinálja a dolgot, mert egy idő után minden történetben rájöttem, milyen világban járunk (olyanban, ahol a föld már jól tönkre van téve; ahol az emberek mindenféle környezeti katasztrófák által sújtott, összezsugorodott pokolban élnek; ahol legyőztük a halált, de minek), és még érdekelt is, hogy hogyan élnek egy ilyen világban az emberek vagy emberszerű lények.

Tovább

Paul Bowles: Oltalmazó ég - The Sheltering Sky

shelter.jpgOlyan ez, mint egy melankolikus-dekadens Hemingway- (konkrétan a Fiesta) vagy Fitzgerald-regény (főleg az Éj szelíd trónján), egy generációval később és pont annyival kegyetlenebbül, kiábrándultabban, végzetesebben, egzisztencialista-rettegősebben.

Mindenesetre itt is gazdag és dekadens amerikaiak utazgatnak mindenfelé, csak hogy ne kelljen otthon lenniük, de az itteni házaspár, Port és Kit már nem érik be Európával – ők Észak-Afrikában meg a Szaharában próbálják összerakni magukat meg a szétesőben lévő házasságukat a II. világháború után, de kissé túlbecsülik a saját erejüket és lebecsülik Afrikát. Nem valami misztikus Afrika-erőre meg ilyenekre gondolok, hanem mondjuk olyanokra, hogy ez a két hülye, de főleg a férfi (róla konkrétan elhangzik ez), mindenféle oltások meg egyéb előkészületek nélkül mennek Afrikába, mert jaj, Amerika szörnyű, Európát feldúlta a háború, Afrika ellenben még ártatlan és érintetlen (na persze), és mintha az összes afrikai mászkálásuk közben sebezhetetlennek éreznék magukat – holott nagyon nem azok.

Tovább

Novalyne Price Ellis: One Who Walked Alone - Robert E. Howard: The Final Years

walkalone1.jpgLegkedvencebb kollégám adta ezt a könyvet szülinapomra, és eleinte voltak némi halvány kétségeim, hogy vajon miért gondolta, hogy ez jó ajándék lesz nekem, merthogy én semmilyen körökben nem vagyok híres arról, hogy sok Conan-történetet olvasok, és valami foszlányos emlékeket leszámítva szerintem azt se tudtam eddig, ki ez a Howard.

Aztán meg elolvastam, és eléggé elaléltam. (Tartózkodnék az olyan gagyi, szigorúan kicsillagozandó szavaktól, mint a kom*o*tzó*a – olyat olvasni viszont szeretek, amilyet még nem olvastam soha. Ilyen szabálytalanul utálatos és lenyűgöző cuccot meg szerintem még tényleg nem.)

Nem indult pedig jól. Price könyve igazi iskoláslányosan rajongós stílusban indul (pl. Price a még szarkazmus és irritált szemforgatás nélkül elviselhetőnél sokkal de sokkal több felkiáltójelet használ, méghozzá komolyan, nem pedig hülyéskedve – "Ma találkoztam Bob Howarddal! Olyan izgatott vagyok! Bob Howard egy igazi író, és én találkoztam vele, ma!"), amitől nekem enyhe félelmeim támadtak, hogy ez most akkor 300 oldal fangörling lesz-e vajon (ami mondjuk eléggé meglepett volna az ajándékozót ismerve, aki nagyon szereti ezt a könyvet), de aztán elkezdődött a könyv igazi része, Price kicsit visszafogta magát, ami a felkiáltójeleket illeti, és bár a szerző stílusát soha nem tudtam megszeretni, igen hamar azon vettem észre magam, hogy baromira élvezem ezt az egészet (és közben utálom is, meg csodálom, meg nem akarom letenni, meg lelkesít, meg fáj a szívem tőle).

Ennek ellenére összeszedett poszt ebből most nem lesz, csak gondolatok, alcímekkel bevezetve, amelyek mintegy az összeszedettség illúzióját hivatottak kelteni.

Tovább