Junot Díaz: Oscar Wao rövid, de csodálatos élete - The Brief Wondrous Life of Oscar Wao

oscarwao.jpgÚgy két éve az Így veszíted el is nagyon bejött, és most ez is.

Az alkotóelemek ebben a könyvben is nagyjából ugyanazok: dominikai-szexmániásság; kivándorló- és bevándorlólét és a soha nem múló vonzalom Dominika iránt, ami lehet, hogy nem is vonzalom, hanem honvágy, vagy visszahúzó átok, s ami mintha egyetlen Dominikáról elvándorló reménybeli USA-állampolgárt sem hagyna soha nyugodni; családi drámák, nyomások és elvárások a háttérben, amelyek generációkon keresztül öröklődnek és fejtik ki hatásukat.

Az arányok azonban mások ebben a regényben – a szexmániát itt aztán mindenki kiéli, kivéve a címszereplő, az örök-lúzer Oscar, aki azzal a gondolattal biztatja magát szörnyűségesen csajmentes életében, hogy állítólag még soha egyetlen dominikai férfi sem halt meg szűzen. Mindenesetre mivel itt mindenki szexel, csak épp az nem, aki mindenkinél jobban imádja a nőket, a szex (na jó, meg az intimitás, meg a többi) valamiféle misztikus jelentőségre tesz szert Oscar szemében, s abban látja minden problémája megoldását.

De közben ebben a könyvben is szerepel Yunior, aki talán ugyanaz, mint az Így veszíted el-ben – s az ő példája, meg még több más szereplő példája is azt bizonyítja, hogy a szex nemhogy nem old meg semmit – hanem csak problémákat okoz.

Sőt – ez a dominikaiakat üldöző átok forrása, történelmi és családtörténeti szinten is. Hiszen ha a kedvesen Faszfejnek becézett dominikai diktátor, Trujillo nem lett volna az ország első számú szuperkanja, akitől egyetlen nő sem érezhette magát biztonságban, akkor az örök csajhiányos Oscar egynémely felmenői talán sosem kerültek volna bajba és nem vontak volna átkot az egész családra; s ha Oscar más felmenője nem esett volna újra meg újra reménytelen szerelembe arra tökéletesen érdemtelen kisbetűs faszfejekkel, akkor is minden másként alakult volna; stb.

De lám – a dominikai kórság senkit sem kímél, s Díaz itt is hol szarkasztikusan, hol melankolikusan, hol gyengéden, hol szenvedélyesen, hol egészen felemelően mesél erről. És olyan színes és olyan élő az egész könyv, hogy élvezet olvasni.